Att anlita en porträttfotograf i Malmö

Ett porträttfoto kan användas i många sammanhang. Kanske vill du ha ett på dig själv det till ditt CV, eller på barnen för att förstora och hänga på väggen? Oavsett syftet så är nyckeln till ett kvalitetsfotografi en riktigt duktig fotograf, som behärskar kamera, ljus, bildbehandling, men framför allt har ett öga som är tränat för att se hur en bra bild ska tas. Men ett par frågor kommer att uppstå längs vägen.

Är det dyrt att anlita en porträttfotograf?

När du anlitar en porträttfotograf i Malmö så är det självklart i första hand för att du vill ha någon som kan ta bra bilder. Men det är inte bara bilderna du betalar för, vilket kan vara viktigt att tänka på om du tycker att prisförslaget är väl saftigt. En porträttfotograf måste nämligen hålla sig med utrustning, så som kamera, blixtar och ljus, därtill en dator med tillhörande program för bildbehandling samt datalagring. En studio kan vara riktigt dyrt, beroende på adress, och kanske behövs även en fotoassistent för att genomföra vissa jobb. Sker fotograferingen istället på en plats du valt så måste ju fotografen transportera sig dit. Ja listan på utgifter kan göras lång, och oftast kan du lita på att fotografen inte försöker blåsa dig, utan helt enkelt vill ha skäligt betalt.

Vilken fotograf ska jag välja?

Att välja rätt porträttfotograf i Malmö är definitivt ingen lätt uppgift. I en storstad känd för att dra till sig konstnärligt lagda människor finns det ett stort utbud av begåvade fotografer. Men börja med en googling och titta på deras hemsidor. En seriös fotograf håller sig med en så kallad portfolio, ett urval av fotografens verk, ofta uppdelat på de kategorier som fotografen verkar inom t.ex. just porträtt.

Säkert har du en uppfattning om vilket stil porträttet ska ha. Kanske svartvitt, färgstarkt, utomhus, allvarligt eller glatt. Leta i olika fotografers portfolios efter något som indikerar att just den porträttfotografen kan åstadkomma det du önskar dig. Sedan ska du förstås ge utrymme för konstnärlig frihet, det är trots allt en yrkesutövare som har kunskap att se andra möjligheter än du som lekman har, så försök att inte ge alltför strikta direktiv. Kanske blir du positivt överraskad!

Rätt estetik till rätt pris vinner

Alltså, för att bli nöjd med din porträttfotograf i Malmö gäller det att hitta någon som motsvarar dina estetiska förväntningar. Det räcker inte med att din kollega säger att personen är duktig, du måste alltid få se en portfolio. Och när prisförslaget kommer, jämför inte med vad din lillasyster begär för att istället fotografera dig med sin smartphone och lägga ett filter på bilden. Tänk på att det här är en professionell tjänst, och att du får det du betalar för. Med de råden bör du komma långt, och få ett porträtt du kan titta på med glädje för en lång tid framöver.

Anlita en porträttfotograf i Malmö